OM GABRIEL KAKELUGNAR

I Timmernabben, vid smålandskusten, sker vår hantverksmässiga tillverkning av kakelugnar.

Dagens kakelugnar är av samma femkanaliga konstruktion som spridit skön värme i våra hem sedan mitten av 1700-talet. Gabriels kakelugnar har förfinats med varsam hand och lever upp till nutidens krav på verkningsgrad, utsläpp och kvalitet. Våra ugnar säljs över hela Europa och vi är idag en av marknadsledarna inom segmentet.

Det kunnande som i snart 100 år byggts upp inom det keramiska området, är en stor tillgång i den hantverksmässiga tillverkningen av kakel. Utöver vårt ordinarie sortiment, kan vi tack vare vår flexibla produktionsprocess tillgodose kundunika önskemål. Vår fabrik finns kvar på samma plats som vid starten 1925, vilket enligt oss har ett stort symboliskt värde för både bolaget och orten Timmernabben.

WARMTH TROUGH GENERATIONS

RESAN PÅBÖRJADES 1925

Dagens kakelugnstillverkning har sitt ursprung i den verksamhet som Gabriel Burmeister grundade för snart 100 år sedan i Timmernabben.

Gabriel Burmeister var konstnären, grafikern och keramikern som 1925 förvärvade en fajansfabrik i Timmernabben, med anor från 1859. I början av förra seklet utvecklade han en speciell stil, Gabrielfajans. Inspiration söktes i 1700-talets fajanser från Mariebergs och Rörstrands gamla fabriker samt dåtidens kakelugnsdekorer. Till sin hjälp hade Gabriel Burmeister skickliga kakelugns- och keramikdekoratörer, bland andra Hjalmar Dahl, som kom från Gagnef i Dalarna. Före samarbetet med Gabriel Burmeister hade han bland annat målat kakelugnar vid Boivers Kakelugnsfabrik i Uppsala.

Bolaget övertogs i början av 1980-talet av den tredje generationen Burmeister. Det var nu en omfattande tillverkning av kakel till den moderna svenska kakelugnsindustrin påbörjades. Efter en tid övergick detta till egentillverkade kakelugnar, vilket numera är den enda och huvudsakligen verksamheten i bolaget.

Sista augusti 2020 övergick ägandet av verksamheten till ny ägare. Den nya ägaren, som har lokal anknytning, avser att driva bolaget vidare med samma målsättning som under grundaren Gabriel Burmeisters tid; Att tillverka kvalitativa produkter som skapar värme, glädje och trivsel i generationer.

VÄRDEGRUND

Det viktigaste för oss är att sätta kunden i främsta led. För att kunna leva upp till och överträffa våra kunders förväntan måste vi kontinuerligt utvecklas som bolag. Samarbete, engagemang, ansvar och stolthet för hantverket är de verktyg som gör att vi kan lyckas.

Kundens upplevelse avgör vår framtid
Vi sätter alltid kunden främst oavsett vår roll eller funktion inom bolaget. Vi agerar snabbt samt prioriterar och lyssnar på våra kunder för att möta deras behov.


Starka tillsammans
För att nå våra mål jobbar vi tillsammans. Individen är viktig och olikheter behövs för att forma ett starkare lag. Vi hjälper, respekterar och visar uppskattning för våra medarbetare. Vi firar framgångar och har roligt tillsammans.


Engagemang och utveckling
Vi har stort engagemang i allt vi gör. Det mesta går att utveckla och vi motiveras av att förbättra samt tänka i nya banor. Det vi gör bra idag kan gå att göra bättre imorgon.


Stolthet, ansvar och ordning
Vi är stolta över vårt hantverk, våra produkter och vårt företag. Tillsammans ansvarar vi för att leverera produkter av högsta kvalitet och vi känner stolthet över att vara sparsamma med våra resurser. Vi värdesätter och tar ansvar för att upprätthålla god ordning på vår arbetsplats.

WARMTH TROUGH GENERATIONS